چندین عامل کلیدی میتوانند تأثیر قابل توجهی بر عرضه جهانی نفت بگذارند. سقوط رژیم بشار اسد در سوریه و تغییر سیاستهای پولی چین به عنوان فرصتهای طلایی برای بازار نفت تلقی میشوند. از یک سو، افزایش تنشها در خاورمیانه میتواند ریسک کمبود عرضه را افزایش دهد و از سوی دیگر، بهبود اقتصادی چین ممکن است تقاضای انرژی را با افزایش همراه کند.
با این حال، قیمتهای نفت خام وست تگزاس اینترمدیت (WTI) و برنت برخلاف شاخص S&P 500 به اوج خود نرسیدند. به نظر میرسد معاملهگران باور دارند که تصمیم دولت ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، برای افزایش حفاری نفتی میتواند کمبودهای احتمالی را جبران کند.
البته،تولیدکنندگان آمریکایی با هزینههای تولید حدود ۶۴ دلار در هر بشکه در حوزه پرمین، انگیزهای برای افزایش تولید ندارند. این موضوع توسط لیام مالون، رئیس بخش اکتشاف و تولید اکسون، نیز تأیید شده است. بنابراین، وعدههای ترامپ برای «حفاری بیشتر» با واقعیتهای سخت بازار در تضاد است.
اوپک پلاس چه نقشی دارد؟
اخیراً اعضای اوپک پلاس تصمیم گرفتند برنامه افزایش تولید خود را بهجای یک ماه، سه ماه به تأخیر بیندازند. با این حال، این تصمیم اثر ماندگاری نداشته است. افت مداوم سهم بازار اوپک یکی از دلایل اصلی این وضعیت است. برای مثال، در سال ۲۰۱۶ اوپک پلاس ۳۴ میلیون بشکه در روز تولید میکرد، اما اکنون این رقم به ۲۷ میلیون بشکه کاهش یافته است.
در عین حال که اوپک پلاس تولید را کاهش میدهد، تولیدکنندگان آمریکایی و کشورهایی مانند برزیل و کانادا به سرعت جای خالی را پر میکنند. همچنین، اختلافات داخلی درباره سهمیههای تولید، ریسک فروپاشی اوپک پلاس را افزایش میدهد.
برای مثال، اگر روسیه تولید جهانی نفت خود را دو برابر کند، عربستان سعودی ممکن است با آزادسازی ظرفیت بیشتر به بازار پاسخ دهد.
عوامل حمایتکننده قیمت نفت
تحریمهای شدیدتر علیه روسیه و ایران و تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی در خاورمیانه از جمله عواملی هستند که بازار هنوز به طور کامل آنها را در نظر نگرفته است. این عوامل میتوانند تأثیر چشمگیری بر عرضه جهانی نفت بگذارند.
علاوه بر این، پیشبینی میشود تقاضای جهانی نفت تا سال ۲۰۳۰ به ۱۰۸ میلیون بشکه در روز (۴+ درصد) برسد که رشد مصرف در چین (۶+ درصد به ۱۷.۵ میلیون بشکه در روز) و هند (۲۴+ درصد به ۶.۹۵ میلیون بشکه در روز) از محرکهای اصلی آن خواهند بود.
با این حال، اینکه این عوامل به نفع یا ضرر بازار عمل کنند، هنوز مشخص نیست. تنها چیزی که واضح است این است که سال ۲۰۲۵ احتمالاً برای بازارهای نفت بسیار پرنوسان خواهد بود.